Btw-aangifte – in België gevestigde onderneming

Knowledge Base > BTW Aangifte > België > Btw-aangifte – in België gevestigde onderneming

in BelgiëBTW Aangifte

Gedurende de creatie van facturen en het invoeren van uitgaven wordt door het pakket alle gegevens verwerkt binnen de Btw-aangifte. Op het moment dat je naar het overzicht Btw-aangifte België zou navigeren, krijg je een voorstel te zien van de Btw-aangifte voor de geselecteerde periode (maand of kwartaal).

We onderscheiden binnen Yoursminc de Btw-aangifte in de volgende statussen:

Concept

Gedurende de lopende periode/kwartaal bevindt de Btw-aangifte zich in de ‘Concept’ status. Transacties (Creatie van facturen, invoeren van uitgaven, het verwerken van bankafschriften en het maken van memoriaalboekingen) kunnen worden geboekt en worden automatisch verwerkt binnen de aangifte.

 

Definitief

Op het moment dat de periode/kwartaal ten einde loopt en we het idee hebben dat alle boekingen zijn uitgevoerd, maken we de Btw-aangifte ‘Definitief’. Het pakket zal nu niet meer toestaan dat transacties (Creatie van facturen, invoeren van uitgaven, het verwerken van bankafschriften en het maken van memoriaalboekingen) worden geboekt binnen de betreffende periode/kwartaal. Het is nu eveneens mogelijk om het elektronische bestand te downloaden waarmee de Btw-aangifte elektronisch kan worden ingediend.

Herzien

Het zou kunnen voorkomen dat je nog een transactie (Creatie van een factuur, het invoeren van een uitgave of het verwerken van een bankafschrift) bent vergeten te boeken binnen de periode/kwartaal, waarvan de Btw-aangifte ‘Definitief’ is. Door nu de status van de aangifte te wijzigen in ‘Herzien’ kunnen deze boekingen alsnog worden gedaan. Nadat deze ‘vergeten’ boekingen zijn gedaan, is het meest logisch om de aangifte wederom ‘Definitief’ te maken en nogmaals het elektronische bestand te downloaden met hierin de nieuwe Btw-aangifte.

Creëer elektronische bestand

In principe is iedere ondernemer verplicht zijn Btw-aangifte elektronische aan te leveren. Dit dient te worden uitgevoerd m.b.v. de toepassing ‘Intervat’. Informatie hierover is te vinden op https://financien.belgium.be/nl/E-services/Intervat/wat-is-intervat

Het elektronische bestand kan alleen worden gecreëerd voor een Btw-aangifte met de status ‘Definitief’.