Het boeken van Privé-onttrekking en Privé-stortingen

Knowledge Base > Moeilijke boekingen > Het boeken van Privé-onttrekking en Privé-stortingen

in Moeilijke boekingen

Als ondernemer kan het gebeuren dat je geld uit privé in je onderneming wilt storten, of dat je geld uit je onderneming wilt halen voor privégebruik.

Hiervoor maken we binnen Yoursminc gebruik van de grootboekrekening ‘1410 – Privé- opnamen’. Als deze rekening niet aanwezig is, zal je deze eerst moeten aanmaken.

Beide handelingen ‘Privé-onttrekking en Privé-storting’ moeten binnen Yoursminc worden geboekt m.b.v. een Memoriaalboeking (Menu – Financieel – Memoriaalboeking – Creëer memoriaalboeking).

Voorbeeld memoriaalboeking (Journaalpost) privé-onttrekking

Stel je gaat met het gezin op vakantie en neemt daarvoor een bedrag van €1500,- op. Om deze opname in de administratie te verantwoorden maak je de volgende journaalpost:

  Debet Credit
Privé-opnamen €1500,-
Aan kas €1500,-

Voorbeeld memoriaalboeking (Journaalpost) privé-storting

Stel je hebt een PC nodig voor het uitvoeren van werkzaamheden binnen je bedrijf, maar je hebt hiervoor nog niet het geld in de onderneming beschikbaar. Een paar maanden geleden heb je echter voor het gezin een PC aangeschaft welke eigenlijk nauwelijks wordt gebruikt. Je besluit deze PC in je onderneming te brengen en wilt dit verantwoorden binnen je administratie. Als we er van uitgaan dat de PC nog €600,- waard is, creëren we de volgende journaalpost (Memoriaalboeking).

  Debet Credit
Inventaris €600,-
Privé-opnamen €600,-