Kasstelsel

Knowledge Base > BTW Aangifte > Facturen > Beginnen > Kasstelsel

in BeginnenBTW AangifteFacturen Tags: FactuurstelselKasstelsel

Zowel het Factuurstelsel als het Kasstelsel worden binnen je administratie ondersteunt.

Voor een exacte toelichting op het Kasstelsel en welke stelsel (Factuurstelsel of Kasstelsel) op jouw van toepassing is, verwijzen we je graag naar de website van De Belastingdienst.

Kasstelsel
Het Kasstelsel houdt in dat je de Btw voor verkopen moet aangeven afhankelijk van het moment dat je factuur wordt betaald. Hierbij is dus het Bank- of Kasboek leidend. Voor uitgaven (Inkoopfacturen) geldt net als bij het Factuurstelsel dat je gemaakte kosten moet aangeven afhankelijk van de factuurdatum van de uitgave (Inkoopfactuur).

Factuurstelsel
Het Factuurstelsel houdt in dat je de Btw moet aangeven op de datum van ontvangen uitgaven of de datum van verstuurde facturen. Oftewel hierbij geldt de factuurdatum dus voor de Btw-aangifte.

Een uitgave (Inkoopfactuur) met factuurdatum 28 juni en ontvangstdatum 3 juli moet dus voor het 2e kwartaal in de Btw-aangifte worden opgenomen.

Inrichting binnen de administratie
Standaard is je administratie ingericht op Btw-aangifte volgens het Factuurstelsel. Indien op jouw onderneming het Kasstelsel van toepassing is, dien je de volgende actie uit te voeren:

Navigeer naar Bedrijfsvoorkeuren (Diverse – Voorkeuren – Bedrijfsvoorkeuren)

Onder de rubriek Facturering wijzig je Gebruik het Kasstelsel in ‘Ja’ en druk je op [Bewaar]

 

Activeren Kasstelsel